Eftersök

Din insats gör skillnad

Eftersök


Det finns en stor skillnad mellan eftersök och viltspår. Viltspår är ett arrangerat spår bestående av en människa som drar en skank och skvätter eller stämplar blod. Det finns alltså minst 3 typer av vittring i spåret, det är ett prov och här väljer vi att benämna det som sport. Ett eftersök bygger på att snarast möjligt avsluta lidandet för ett skadat djur. 

 I ett eftersök krävs det mycket av både hund och förare. Föraren ska kunna läsa av sin hund för att upptäcka om hunden byter spår. Hunden ska klara av att hålla samma spår under störning och den mentala orken att spåra i timmar. Den ska kunna spåra på alla underlag och i alla väder, oavsett om det är mörkt eller ljust ute. En hund som spårar noggrant och i lagom takt är nog varje eftersöksjägares dröm. En duktig spårhund kräver tid och genomtänkt träning. Hos oss får du hjälp att planera din spårträning, du får tips och råd på hur du kan dela in spåret i moment som gör det enklare att komma igång med din träning. Du får kunskap i dom juridiska frågor som rör ett eftersök. I våran eftersökskurs får du också kunskap om första hjälpen och HLR. Hur gör du om din hund blir skadad under ett eftersök?


Du som förare ska slutligen kunna avsluta lidandet för det skadade viltet. Hur är dina skyttekunskaper? I kursen får du prova att skjuta på liten träffyta och rörligt mål. Hur påverkas ditt skytte av andfåddhet och under stress?